Neprístupný dokument, nutné prihlásenie
Input:

Zamestnávanie štátnych príslušníkov tretej krajiny

16.7.2019, Zdroj: Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR

Zamestnávanie štátnych príslušníkov tretej krajiny s miestom výkonu práce na území Slovenskej republiky

Zamestnávateľ môže zamestnávať len štátneho príslušníka tretej krajiny, ktorý:

  • je držiteľom modrej karty Európskej únie,
  • má udelený prechodný pobyt na  účel zamestnania na základe potvrdenia o možnosti obsadenia voľného pracovného miesta,
  • má udelené povolenie na zamestnanie a  udelený prechodný pobyt na účel zamestnania, ak zákon č. 404/2011 Z. z. o pobyte cudzincov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, ak zákon neustanovuje inak,
  • má udelené povolenie na zamestnanie a udelený prechodný pobyt na účel zlúčenia rodiny,
  • má udelené povolenie na zamestnanie a udelený prechodný pobyt štátneho príslušníka tretej krajiny, ktorý má priznané postavenie osoby s dlhodobým pobytom v členskom štáte Európskej únie, ak zákon o pobyte cudzincov neustanovuje inak, alebo
  • u ktorého sa nevyžaduje potvrdenie o možnosti obsadenia voľného pracovného miesta, ktoré zodpovedá vysokokvalifikovanému zamestnaniu, potvrdenie o možnosti obsadenia voľného pracovného miesta a povolenie na zamestnanie.

Modrá karta Európskej únie

Modrá karta Európskej únie je prechodným pobytom oprávňujúcim štátneho príslušníka tretej krajiny vstúpiť, zdržiavať sa, pracovať na území Slovenskej republiky na účel výkonu vysokokvalifikovaného zamestnania, vycestovať z územia Slovenskej republiky a opätovne vstúpiť na územie Slovenskej republiky v čase, na aký mu bola vydaná. Vysokokvalifikované zamestnanie je zamestnanie, na ktorého výkon sa vyžaduje vyššia odborná kvalifikácia preukázaná dokladom o vysokoškolskom vzdelaní.Jednou zo zákonných podmienok na vydanie modrej karty Európskej únie je predloženie pracovnej zmluvy alebo prísľubu zamestnávateľa, v ktorom je pracovný pomer na výkon vysokokvalifikovaného zamestnania je dohodnutý najmenej na 1 rok a mesačná mzda je dohodnutá vo výške najmenej 1,5 násobku priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v hospodárstve Slovenskej republiky v príslušnom odvetví zverejnenej Štatistickým úradom Slovenskej republiky za kalendárny rok, ktorý predchádza kalendárnemu roku, v ktorom sa podáva žiadosť o vydanie modrej karty Európskej únie. Modrá karta Európskej únie sa vydáva štátnemu príslušníkovi tretej krajiny na 4 roky. Ak je doba zamestnania uvedená v pracovnej zmluve kratšia ako 4 roky, modrá karta Európskej únie sa vydá na obdobie trvania pracovného pomeru predĺžené o 90 dní. Žiadosť o vydanie Modrej karty podáva štátny príslušník tretej krajiny osobne na zastupiteľskom úrade, ak sa na území Slovenskej republiky zdržiava oprávnene. Pri vydávaní modrej karty Európskej únie si policajný útvar vyžiada od Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny potvrdenie o možnosti obsadenia voľného pracovného miesta, ktoré zodpovedá vysokokvalifikovanému zamestnaniu. Podmienky pre vydanie potvrdenia o možnosti obsadenia voľného pracovného miesta, ktoré zodpovedá vysokokvalifikovanému zamestnaniu, obsahujúce súhlas alebo nesúhlas s jeho obsadením, upravuje zákon o službách zamestnanosti.

Prechodný pobyt na účel zamestnania na základe potvrdenia o možnosti obsadenia voľného pracovného miesta (jednotné povolenie)

Prechodný pobyt na účel zamestnania na základe potvrdenia o možnosti obsadenia voľného pracovného miesta (jednotné povolenie). Štátny príslušník tretej krajiny, ktorý sa chce zamestnať  na území Slovenskej republiky, požiada o vydanie jednotného povolenia na pobyt na policajnom útvare. Jednotné povolenie oprávňuje štátneho príslušníka tretej krajiny zdržiavať sa na území Slovenskej republiky na účel výkonu zamestnania. Pri vydávaní jednotného povolenia si policajný útvar vyžiada od príslušného úradu práce, sociálnych vecí a rodiny, potvrdenie o možnosti obsadenia voľného pracovného miesta. Podmienky pre vydanie potvrdenia o možnosti obsadenia voľného pracovného miesta obsahujúce súhlas alebo nesúhlas s jeho obsadením upravuje zákon o službách zamestnanosti. Podmienky pre udelenie prechodného pobytu na účel zamestnania a náležitosti žiadosti o udelenie prechodného pobytu na účel zamestnania upravuje zákon o pobyte cudzincov.

Prechodný pobyt na účel zamestnania na základe povolenia na zamestnanie štátnemu príslušníkovi tretej krajiny udelí policajný útvar, ak nie sú dôvody na jeho zamietnutie. Podmienky pre udelenie povolenia na zamestnanie upravuje zákon o službách zamestnanosti. Povolenie na zamestnanie udeľuje úrad, na základe písomnej žiadosti štátneho príslušníka tretej krajiny, zamestnávateľa alebo právnickej osoby alebo fyzickej osoby, ku ktorej bude štátny príslušník tretej krajiny vyslaný vykonávať prácu. Na udelenie povolenia na zamestnanie nie je právny nárok.

Povolenie na zamestnanie môže úrad práce, sociálnych vecí a rodiny udeliť štátnemu príslušníkovi tretej krajiny, ktorý 

  • bude zamestnaný na účel sezónneho zamestnania najviac 90 dní počas 12 po sebe nasledujúcich mesiacov,
  • bude zamestnaný ako námorník na lodi registrovanej v Slovenskej republike alebo na lodi, ktorá sa plaví pod vlajkou Slovenskej republiky,
  • má udelený prechodný pobyt na účel zlúčenia rodiny, v období do uplynutia 12 mesiacov od udelenia prechodného pobytu na účel zlúčenia rodiny,
  • má udelený prechodný pobyt štátneho príslušníka tretej krajiny, ktorý má priznané postavenie osoby s dlhodobým pobytom v členskom štáte Európskej únie, ak zákon o pobyte cudzincov neustanovuje inak, v období do uplynutia 
    12 mesiacov od začiatku pobytu na území Slovenskej republiky,
  • ak to ustanovuje medzinárodná zmluva, ktorou je Slovenská republika viazaná.

Povolenie na zamestnanie je neprenosné; udeľuje sa na konkrétne

 
 Váš názor
Čo by ste zmenili na tomto portáli?
 Úspešne odoslané
Input: